Може би ще се изненадате, научавайки, че чревното здраве определя до голяма степен и цялостното ни здраве. Причината: над 70% от имунната система на човек е локализирана в… червата.
Научно доказан факт е, че огромен брой имунни клетки са организирани в специализирана тъкан, наречена чревно-асоциирана лимфоидна тъкан (GALT). Тази обширна мрежа помага на тялото да разграничава вредните патогени от полезните микроби и да регулира имунните отговори.

Казано с други думи, всеки проблем с червата се отразява директно върху общото ни състояние и дори определя продължителността на живота.

Научете от тази статия как да подобрите храносмилането с напълно натурални средства – полезно, приятно и ефективно!

Тайнственият микросвят на червата

Докато си „цъкате“ във фейсбук или гледате новия епизод на любим сериал, в червата Ви активно се трудят трилиони микроорганизми.

Целокупно, те представляват „чревна микробиота“ и включват гъбички, бактерии, вируси и прочие невидими с просто око организми.
И както винаги се случва в Природата – част от тези миниатюрни обитатели на червата са полезни за нас, а други – потенциално вредни.

Разбира се, здравето е резултат от баланса между тези две враждуващи армии.

Бактериите са сред най-важните играчи в тази древна битка.
Установени са стотици различни видове бактерии, като оценките варират от 300 до над 1000 вида.
Въпреки че общото разнообразие е голямо, по-голямата част от колониите чревните бактерии са съставени от сравнително малък брой видове, вероятно около 30 до 40. Точният брой и видове варират при различните индивиди и се влияят от диетата, генетиката и други фактори на околната среда.

10172603

Примери за полезни чревни бактерии включват тези от родовете Lactobacillus (да, и Лактобацилус Булгарикус е част от това съкровище) и Bifidobacterium, като Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus rhamnosus и Bifidobacterium longum.

От другата страна на бойното поле пък могат да се открият „лоши“ или известни още като патогенни бактерии като Escherichia coli, Clostridium difficile, Salmonella, Shigella и Staphylococcus, които могат да причинят заболяване, като нарушат чревния баланс и доведат до симптоми като диария, възпаление и хранително отравяне.

7 начина, по които „добрите“ чревни бактерии поддържат здравето

Полезните микроби помагат на имунните клетки да се научат да разпознават и толерират приятелски бактерии, докато едновременно с това изграждат отговор срещу патогени.

Чревният микробиом физически заема пространство и консумира хранителни вещества, предотвратявайки закрепването на вредни бактерии чрез процес, наречен „колонизационна резистентност“. Те също така произвеждат съединения, които могат директно да убиват или инхибират (неутрализират) патогени.

Микрогероите помагат за поддържане на целостта на чревната лигавица, която действа като физическа и имунологична бариера. Това предотвратява „изтичането“ на патогени и техните токсини в кръвния поток.

Добрите чревни бактерии произвеждат метаболити като късоверижни мастни киселини (SCFAs), които имат противовъзпалителни ефекти.

Бактериите играят пряка роля в развитието и функцията на имунните клетки, включително стимулиране на производството на антитела като имуноглобулин А (IgA) и насърчаване на създаването на регулаторни Т-клетки, които потискат прекомерното възпаление.

Влиянието на чревната микробиота се простира отвъд червата до други части на тялото, засягайки имунните отговори в области като централната нервна система.

Здравословният и разнообразен чревен микробиом е свързан с по-добър отговор на ваксините. Дисбиозата (нарушение на баланса между добри и лоши бактерии) може да доведе до състояние на хронично възпаление, което потенциално прави ваксините по-малко ефективни.

Пробиотиците: желани имигранти в чревната екосистема

Както стана ясно, в червата е не само пренаселено, но е и изключително важно кои са „съседите“.

За да бъдем здрави е необходимо червата да изобилстват от много и различни по вид полезни бактерии.
Дори от собственото си ежедневие обаче знаем, че е голяма рядкост да случим на изцяло приятни съседи, така че в повечето случаи трябва да се поработи по въпроса.
В контекста на чревното здраве, такова целенасочено усилие е редовното изпращане на „гостуващи звезди“.
Как ли? Просто е – с пробиотици.

Пробиотиците са живи микроорганизми – най-често бактерии и дрожди – които могат да осигурят ползи за здравето, когато се консумират.

В модерния ни свят най-лесният, но не непременно най-добър начин за прием на пробиотици, са готовите фармацевтични продукти, налични в аптеките. Без да омаловажаваме полезността им, все пак далеч по-добрият метод за обогатяване на полезните бактерии в червата е този, който Природата сама е създала – ферментиралите храни.

Докато пробиотичните добавки имат своето място, ферментиралите храни предлагат комплексен микробиом от различни щамове, заедно с фибри, ензими и биоактивни съединения. Това ги прави по-балансиран и естествен източник за поддържане на червата.

Какво представляват естествените ферменти?

Естествената ферментация е древен метод за консервиране на храни чрез разграждане на захари и нишестета от микроорганизми — най-често млечнокисели бактерии. Крайните продукти на този процес не само съхраняват храната, но и я обогатяват с полезни ензими, витамини и пробиотични култури.

Така звучи научното обяснение.

В превод на разбираем език, дефиницията за ферментация е шокиращо позната: вкисване.
Вкисване, но контролирано.
Контролирано, но естествено.

С други думи – когато сложите наесен зелето в бидон саламура, правите най-великолепния пробиотичен коктейл, познат по нашите географски ширини. В зелевата чорба се пръкват безчет млечнокисели бактерии, които стръвно нападат захарите в зелето и унищожавайки ги, създават цяла вселена от ползи за организма, макар и с характерен „аромат“. 😉

Освен споменатото кисело зеле, което традиционно вече обитава българските балкони и мазета, естествено ферментирали храни са например още кефир, натурално кисело мляко, комбуча, мисо, темпе, кимчи, туршии (без оцет) и пр.

Как ферментите влияят върху червата?

Ферментиралите храни подпомагат чревното здраве по няколко ключови начина:

Възстановяване на микробиома

Пробиотиците, съдържащи се в ферментиралите продукти, допринасят за баланса между добри и вредни бактерии в червата. Те могат да се настанят временно в червата и да потиснат патогенни микроорганизми.

Подобряване на храносмилането

Ферментиралите храни съдържат естествени ензими, които улесняват разграждането на хранителните вещества. Това облекчава храносмилателната система и предотвратява подуване, газове и тежест.

Усвояване на нутриенти

Ферментацията подобрява бионаличността на някои витамини и минерали — например витамин К2, витамини от група B, магнезий и желязо.

Подсилване на имунната система

Както вече стана дума, над 70% от имунната система се намира в червата. Чрез поддържане на здрава чревна флора, ферментиралите храни спомагат за по-добра имунна реакция и намаляване на възпаленията.

Как да включим ферментиралите храни в ежедневието?

Открихме великолепен продукт – ферментирала жива храна, който е лесен и приятен за консумация.

Share® Swiss

Share® Swiss AG произвежда натурални ферментирали плодови закуски и напитки, с традиционен метод, вдъхновен от китайската Tang династия (ок. 690 г.).
Плодовете се ферментират в собствен сок в продължение на 30 месеца, след което се индивидуално пакетирват при защитна атмосфера съгласно европейски и швейцарски стандарти за качество 

Продуктите са 100 % веган, без глутен, лактоза и ГМО; произведени под GMP и сертифицирани според EU и FDA изисквания 

Share Original® Plum

хапки ферментирала японска слива
  • Произведена от ръчно брани плодове от Югоизточна Азия, ферментирали в собствен сок около 30 месеца

  • Предназначена като естествен, закусочен продукт. Вкусовият профил е леко кисело-сладък с пикантност от добавени билки и напомня на традиционна здравословна закуска 

  • Употреба: най-добре след обяд или преди лягане, с 1–2 чаши топла вода (~38 °C). Започва се с половин или една бройка и се наблюдава реакцията на организма 

Share Pomelozzini®

ферментирали цитруси (помело и грейпфрут)
  • Комбинира традиционни азиатски знания с европейска ферментационна експертиза. Плодовете се нарязват и ферментират в собствен сок поне 30 месеца за комплексен аромат и вкус 

  • Залага на баланс между сладко и горчиво, предлагайки интензивно вкусово изживяване

  • Употреба: половин или една бройка на ден с топла вода, най-добре около обяд или вечерта. Наблюдава се лек очистителен ефект след около 4 до 10 часа.

Share Aqua d'Oro®

напитка от натурални ферменти
  • Функционална напитка, съчетаваща богата селекция ферментирали над 30 месеца сокове от плодове, зеленчуци и екстракти от различни растения.

  • Не съдържа ГМО, подсладители, оцветители или консерванти.

  • Употреба: до 1 кен дневно, за предпочитане следобед или преди сън. Може да се консумира самостоятелно, както и разреден с топла вода или в добавка към смутита и фрешове.

Ползи от консумацията на Share® ферменти при различни здравословни състояния

Share® при завишен „лош“ холестерол

Редовният прием на ферменти Share® може ефективно да понижи липидите в кръвта да прочисти кръвоносните съдове.

Share® при диабет

Ферментите Share® са подходящи за хора, страдащи от инсулинова резистентност и диабет, тъй като те допринасят за нормализиране на глюкозния метаболизъм.
Въпреки, че са сладникави на вкус, хапките Share® съдържат изключително малко прости захари и не могат да доведат до покачване на кръвната захар.

Share® при безсъние

Натрупването на токсини в тялото нарушава киселинно-алкалния баланс на организма в посока подкисляване (т.е. прави рН на тялото по-киселинно).
Това, разбира се, е първата стъпка към хронично възпаление, от което не може да последва нищо добро, и често загубата на сън е един от първите симптоми.

Ферментите са изключително ефективен съюзник в борбата с натрупаните токсини, така че дори само след няколко седмици ежедневен прием на Share®, ще установите, че спите по-добре и се събуждате отпочинали и енергични.

Share® при хроничен запек

Констипацията (запек), особено в хроничния си вид, е изключително вредна за чревната микрофлора.

Причината е, че задържането на изпражнения в червата води до техния химичен разпад вътре в самото черво – процес, който генерира голямо количество токсини и вредни бактерии. От една страна, те лесно унищожават цели колонии добри бактерии, а от друга – могат да бъдат абсорбирани от чревния тракт и преминавайки в кръвния поток, да бъдат транспортирани в цялото тяло, предизвиквайки дори токсикоза (отравяне).

Макар и на пръв поглед несвързани, видими признаци като отичане на долните крайници, нарушен метаболизъм, преждевременно стареене на кожата, пигментации, кожни образувания, бирен корем, могат да се окажат директен резултат от хроничен запек.

Консумацията на ферменти Share® възстановява чревната микрофлора, допълвайки я с полезни бактерии, но също и подпомага перисталтиката на самото черво – т.е. неговото естествено движение, което е задължително условие за нормалната дефекация (отделяне на изпражненията по естествен път).  

Share® при омазнен черен дроб

Ферментите са изключително полезни и за най-големия ни ендокринен орган – черния дроб, лабораторията на тялото. През него кръвта преминава оставяйки за обработка всички налични вещества и ролята на черния дроб е да отдели и неутрализира токсините, които потенциално могат да застрашат живота ни.

Омазняването на черния дроб най-често е свързвано с токсините от неправилно хранене и застоял начин на живот – а за съжаление, стеатозата е първата стъпка към сериозни и животозастрашаващи заболявания.

Редовната консумация на ферменти намалява токсичния товар и дава възможност на черния дроб да задейства собствените си възстановителни механизми. Подобреното му състояние става видимо дори и по външни белези – кожата се избистря, подобрява се зрението, главоболието и „мозъчната мъгла“ изчезват.

Share® при подагра

Високото ниво на пикочна киселина е заболяване, водещо до болезнено възпаление на някои стави. То е причинено от метаболитни нарушения при разграждането на пурините в организма.
Любопитно е, че извеждането на пикочната киселина от тялото става по два начина – 1/3 от нея се изхвърля през чревния тракт, а 2/3 – от бъбреците.  

Тъй като приемът на Share® подсилва чревната перисталтика, значително се улеснява екскретирането (отделянето) на пикочна киселина през червата.
Същевременно, семената от касия, съдържащи се в Share® са изключително полезни за поддържане на бъбречната функция – съответно, подпомага се изхвърлянето и на останалите 2/3 от наличната синтезирана пикочна киселина.