skin-design-logo-removebg-preview

Знаете ли, че професионален масаж е древна практика, която не може да се установи къде и кога точно се е зародила? Разгледайте с нас, от Skin Design:
Още в ранните аюрведични текстове, датиращи от 2-3 хилядолетие пр.н.е., се говори за ползите от абхянга – класически масаж на тялото с различни масла. Горе-долу по същото време в Китай, местните лечители започват да развиват собствени масажни техники като акупунктура и акупресура, които се използват и до ден днешен. Самата дума „масаж“ пък е с португалски корени и произлиза от massa (тесто) и amasser (меся) – логично е, някак си.


Темата е толкова необятна, че и до момента никой не е успял да събере и опише всички школи и учения, свързани с професионалния масаж. Едно обаче е безспорно: той има цялостно благотворно действие върху човека – за физическото, емоционалното и дори менталното му здраве.
Нека видим с какво масажът може да бъде реално полезен дори във вечния стремеж за красота и младост.

Ще започнем обаче с малко любопитна анатомия, биология, химия и история.
Направете това кратко пътешествие из енциклопедиите, за да разберете най-сетне отговора на най-екзистенциалния въпрос: „Да бъдеш или да не бъдеш… с целулит“

Тайните на лимфата: целулит vs. професионален масаж

Ако сте пропуснали този урок в училище – бързо ще припомним: лимфата е една от телесните течности.
Образно казано, това е санитарната система на тялото, която отговаря за събирането на токсини, отпадни метаболитни продукти и попаднали в организма причинители на инфекции. Освен това обаче, по лимфните канали се пренасят и хранителни вещества. Също и се отвежда излишната вода от междуклетъчното пространство.

професионален масаж с масла

Последното е особено важно що се касае до враг №1 на дамите: целулитът. Причината за него всъщност е задържането на вода – иначе казано, лимфните съдове не се справят с отвеждането на излишната вода от тъканите. За съжаление, тук няма „моторче“ (каквото е сърцето за кръвта), което да изтласква течността, и резултатът е добре познатата ни „портокалова кожа“.

Сега е моментът да поканим на сцената професионалният масаж, защото той може да реши поне част от описания проблем!

За разлика от кръвоносните съдове, голяма част от лимфните съдове са разположени непосредствено под повърхността на кожата. Това означава, че натиск върху съответното място с движение в определена посока, може да помогне на лимфата да се задвижи и да дренира зоната. И тук вече трябва да се признае, че за да се случат нещата правилно, трябва масажистът да има поне базови знания по анатомия и физиология. Ако, например, масажът се извършва в посока, обратна на естествената, ефектът ще е обратен на желания. Същевременно, ако натискът е прекалено лек и повърхностен, лимфата няма да се задвижи. Ако пък е прекалено силен и дълбок, ще увреди лимфните съдове и ще причини оток и възпаление.


Може и да не Ви се вярва, но един погрешно направен масаж, може да навреди повече и от баничките и мързела, взети заедно. Затова съветът ни е ясен – преценете в чий ръце ще положите безценното си тяло. То Ви е само едно и искате да си го ползвате безаварийно още дълго време!

Игра на хормони: стрес и еволюция, без революция

За стреса се говори все повече, но може би не знаете как той всъщност нанася съществени и трайни вреди на организма. Ще Ви разкажем малко по-подробно, защото си струва да разберете как един гениален биохимичен процес накрая води до набръчканото дупе.
Историята започва с онези наши пещерни предци, на които непрекъснато се налага да си спасяват кожата от какви ли не опасности. Еволюцията помага и измисля химични вещества, които по най-бързия начин да организират отбрана и да мобилизират цялото тяло. Наричат се „хормони на стреса“ – адреналин и кортизол.
Вероятно в онези времена, планът за действие е бил прост – ако хищникът е по-голям от теб, бягаш; ако е по-дребен, биеш се. Какъвто и да е резултатът, всичко приключва бързо. И ако все пак тялото е оцеляло, в него се освобождават други, неутрализиращи стресовите хормони –

ендорфин и серотонин.

класически масаж

В наши дни обаче случаят не е точно такъв. Не се налага да бягаме от съблезъби тигри, но бягаме за крайни срокове, срещи, кариера, очаквания и прочие. Стресът си е налице, но не приключва бързо. Дори всъщност, изобщо не приключва.
Но пък тялото ни, от еволюционна гледна точка, не е мръднало много от пещерното време. Това същото мъдро тяло продължава да се опитва да ни спаси кожата, и произвежда адреналин и кортизол – непрекъснато. Активира се едно порочно и смазващо здравето колело:

За да не се стига дотам, или трябва да контролираме стреса, или редовно да го побеждаваме. Освен ако не сте с волята на тибетски монах, заложете на второто.
А ендо-стрес (вътрешен стрес) се бори най-добре с позитивен екзо-стрес (външен)

Да, моля, заповядайте на професионален масаж!

Подхододящо подбраните масажни техники, приложени с нужните умения и продължителност, активират освобождаването на ендорфин и серотонин. Мозъкът ги разчита като „отбой, няма опасност“, и нарежда на надбъбречните жлези да приключат смяната. Нивата на адреналин и кортизол се нормализират. Кръвната захар не реагира с пик (освен ако не сте си похапнали кутия сладолед) – и порочното колело е счупено. Докато в играта на хормони не се намесят естроген, прогестерон и тестостерон, положението е овладяно. Апокалипсисът на целулита и затлъстяването се отлага.

масаж с масла

Професионален масаж срещу депресия: Мисията възможна

И в тази част от пътешествието гидове отново са хормоните. Някои от най-често срещаните депресивни състояния се свързват с дефицит на окситоцин, хормонът на близостта, и допамин, хормонът на удовлетворението и радостта. Добрата новина е, че и тях, до голяма степен можем да си добавим с хубав масаж. Ето защо:

професионален масаж

Интересно: Макар и непредставително, едно проучване установява, че прилагащите самомасаж са по-склонни да развият форма на нарцисизъм. Хипотетичната причина е, че посредством ролята на окситоцина, стимулиран чрез самомасажа, човек може да се „влюби в докосването си“.

Интересно: Заради допамина обичаме барбекюто, морето, пътешествията, победите… но пак заради него са факт и редица зависимости – хазарт, секс, пазаруване, пластични операции и т.н. Притокът на допамин води до подобряване на настроението, прилив на надежда и радост. По-бурен синтез на хормона обаче води до еуфория.

Логичният извод: инвестирайте в превенция на депресията като се награждавате с качествен професионален масаж – колкото по-често, толкова по-добре. Един опитен специалист, кинезитерапевт или сертифициран масажист, знае точно какво и как да направи, така че да има максимален и безопасен ефект за цялото прекрасно нещо, което лежи на масажната кушетка – тяло, дух и ум. Вие.